Møter og turer

Møtene holdes på de angitte torsdager kl. 18.30 i Grefsenkollveien 8D på Grefsen. Stedet ligger akkurat 166m gange fra Akebakken bussholdeplass (linje 56) og litt lengre fra Brannvaktveien holdeplass for linje 22 og 25. Sjekk rutetider på Trafikanten. Det er også gode parkeringsmuligheter.

På hvert møte tar vi for oss et amatørastronomisk tema. Møteformen er uformell og vi innleder vanligvis med et innlegg om temaet. Deretter følger vi opp med spørsmål og diskusjoner. Etter en kort pause har vi sosialt samvær hvor er rikelig med tid til å spørre om hva som helst man måtte lure på. Tema for neste møte blir bestemt på det foregående møte og publisert på vår hjemmeside fortløpende.

Varighet ca. 2 1/2 til 3 timer.

Observasjonsturer til Solobservatoriet, Harestua

Observasjonsturene er uformelle og sosiale overnattingsturer til Solobservatoriet på Harestua i Oppland. Stedet ligger nesten 600m over havet, og har gode observasjonsforhold. Det er enkelt tilgjengelig med bil eller tog. Turen er beregnet for så vel nybegynnere som viderekomne.

Hvordan finne fram til Solobservatoriet


Vis Harestueobservatoriet i et større kart

Husk kjetting eller pigger!

Det er veldig viktig å ha minimum pigger på bilen eller aller helst å ha med seg hurtigkjetting. Uten dette kan man få store problemer med å komme opp de bratte bakkene til Solobservatoriet. Dette gjelder spesielt sent på høsten, vinteren og på våren. Tidlig på høsten er det bart og fin vei.

Observasjonskvelder på Bysætermosan

Observasjonskveldene holdes de angitte torsdager kl. 19.00 ved parkeringsplassen Bysætermosan ved Fjell i Enebakk. Disse observasjonskveldene er tenkt som et tilbud til observatører som ønsker å observere sammen med andre. Her vil både erfarne og uerfarne med eller uten teleskop ha muligheten til å lære av hverandre. Varighet bestemmes av den enkelte. Arrangementet er væravhengig. Er du i tvil om det blir observasjonskveld eller ikke, ring kontakt personen gitt i møtekalenderen.

Hvordan finne fram til Bysætermosan


Vis Bysætermosen i et større kart

Bysætermosan er en parkeringsplass ved en myr langt inne i skogen mot Enebakk. Myra fryser over om vinteren og med relativt god horisont er dette det beste observasjonsstedet i relativt kort avstand fra Oslo (30 minutter fra Oslo S) som vi vet om. Her kan du stå hvor du vil, men husk at det kan komme en og annen bil i løpet av natta (uten at jeg kan begripe hva de gjør der ute.) Det er også mulig å tusle bort til det ene huset der og be dem pent om å slå av utelyset om det blir for plagsomt.

Transport med buss

Buss 501 går fra Oslo bussterminal (evt. Ryen T-bane) relativt ofte. Sjekk Trafikanten for rutetider. Fra Fjell til Bysætermosan er det ganske langt å gå, så man bør avtale med noen som kjører om man benytter denne muligheten. Det er alltids noen som har plass til overs. Snakk i så fall med ansvarlig kontaktperson. Om man avtaler med andre så er det helt sikkert mulig å sitte på med noen innover mot byen igjen om natta.

Hvordan finne fram til Fornebu


Vis Lysaker i et større kart

Fornebu var engang vår hovedflypass, men siden Garderdermoen tok over i 1997 (eller når det var) er området blitt delvis bebygd av næringsbygg og boliger. Den søndre delen er satt av til naturreservat, og ned mot sjøen er vel dette det mørkeste området i Oslo vest / Bærum med flott sydhorisont.

Sollihøgda

Sollihøgda er også en mye benyttet observasjonsplass, men det kan være forhold som gir lokal tåke der oppe selv om det er klarvær i byen.


Vis Sollihøgda i et større kart

Kjørebeskrivelse for bil

  • Følg motorvei til Sandvika og sving av på E16 mot Hønefoss.
  • Når man begynner å nærme seg toppen av Sollihøgda (noen hundre meter fra toppen, før den siste kneika) så går det en grusvei inn til høyre like ved en radiomast/mobilantenne. Følg denne veien opp forbi kirka (synlig gjennom skogen til venstre) til du kommer til en stor parkeringsplass. Her er det fint å stå og observere.
  • Man kan også kjøre videre inn til en liten parkeringsplass ved en bom.